1926 yılında kabul edilen 789 Sayılı Bakanlığı Kuruluş Yasası´ na müteakip aynı yıl Bakanlığımızda ilk Halk Eğitimi birimi olan Halk Terbiyesi Şubesi kurulmuş, yetişkin eğitimi konusundaki gelişmelerin neticesinde 1952 yılında Halk Eğitimi Bürosu oluşturulmuştur. 1956 yılından itibaren de hazineye devredilen Halkevleri binalarından yararlanılarak yetişkinlere hizmet vermek üzere Halk Eğitimi Merkezleri açılmaya başlanmıştır.
İlimizde; eski Eğitim Araçları ve Rehberlik Araştırma Merkezi olarak kullanılan binanın yerinde bulunan eski halkevi binası 1956 yılında Halk Eğitimi Merkezi olarak kullanılmaya başlanmıştır. Bu binanın yanması sonucu, Şehir Kulübü karşısında bulunan ve şimdi İl Turizm Müdürlüğüne tahsis edilen binaya 1966 yılında taşınmıştır. Bu bina 1982 yılında Öğretmen Evine tahsis edilince İlyasköy Mahallesi´nde bulunan İlyasköy İlkokulu eski binası Halk Eğitimi Merkezi olarak tahsis edilmiştir. Küçük ve ihtiyaca cevap veremeyen bu bina 1992 yılında Halk Eğitimi Merkezi yapılmak üzere yıkılmış, 1992–1994 yılları arasındaki müdürlüğümüz hizmetleri eski Halk Eğitimi Merkezi´nde(Şehir Kulübü karşısında) geçici olarak sürdürülmüştür. İlyasköy Mahallesi´nde yeni yapılan binanın bitimi üzerine 1994 Eylül ayında halen faaliyetimizin sürdürüldüğü bu binaya taşınılmıştır.
Kurulduğu zaman Halk Eğitimi Merkezi olan Müdürlüğümüzün adı, 1986 yılında bünyesinde Döner Sermaye İşletmelerinin kurulması ile Halk Eğitimi Merkezi ve Akşam Sanat Okulu Müdürlüğü olarak değiştirilmiştir.
Son yıllarda gelişen teknolojiye paralel olarak sürekli gece Bilgisayar İşletmenliğinin yanı sına İngilizce, Kalorifer Ateşçiliği, Avcılık, Arıcılık , yetişkinlere yönelik okuma-yazma kursları ile Tarım İlçe Müdürlüğü ile işbirliği yapılarak Modern Tarım ve Sığır Yetiştiriciliği, 95. Zırhlı Tugay Komutanlığı İşbirliğinde Askerlerimize Okuma-Yazma, Meslek Edindirme ve Üniversiteye Hazırlık (Mehmetçik Dershanesi) kursları açılmaktadır.
Ayrıca; yaz döneminde (07–14 yaş gurubu öğrencilerine) yüzme kursları da açılmaktadır. Peynircilikten pilotluğa kadar her türlü kursun açılabildiği müdürlüğümüzde kurs sayısı ve çeşidi her geçen gün artmaktadır.
Halk Eğitimi Merkezi Müdürlüğünün ihtiyaçları MEB'nın tahsis ettiği ödenekler ve Okul Aile Birliğinin katkıları ile karşılanmaktadır.
Halk Eğitimi Merkezimiz insanların eğitiminde, örgün eğitimin yanında yaygın eğitimde önemli bir yeri ve görevleri vardır. Eğitim insanın hayat boyu devam eden bir sürecidir. Her yaş grubundaki insanlara çeşitli bilgiler vermenin yanında yaşamı içinde kullanmak üzere çeşitli el becerileri kazandırarak meslek sahibi yapmak, üretken bir insan haline getirmek, sosyal ve ekonomik yönden hem kişiye hem de topluma büyük yararlar sağlar. Her alanda değişimlerin olduğu ve ihtiyaç duyulduğu günümüz bilgi toplumuna geçiş şartlarında, kültürüyle barışık olarak geçmişini ve bu gününü analiz ederek özümseyen, aldığı dersler temelinde gelecekle ilgili hedefler koyabilen, bulunduğu her ortamda üretken olabilen yenilikleri kültürüne adapte ederek takip eden insan haklarına saygılı bireyler yetiştirmeyi amaç edinen Halk Eğitim Merkezi çalışmaları ülkemiz insanı için büyük önem taşımaktadır. Halk Eğitim Merkezimiz merkez hizmet binasının yanı sıra mahallelerde belirlenen kurs merkezlerinde örgün eğitim kurumlarında, belediyelere ait binalarda ve askeriyede çalışmalarını sürdürmektedir.